enllaç al web

dimecres, 15 de maig del 2013

CURS A CAN MASDEU Gestió ecològica integral de l’aigua a la finca i sistemes de baix cost per a tractament d’aigües

-->
Part teòrica: 19 de Maig (de 12:00 a 14:00 i de 16:00 a 18:00)
Part pràctica: 26 de Maig (de 11:00 a 14:00 i de 16:00 a 19:00)
Ens introduirem a través d’un exemple en els tipus de propostes que es poden realitzar en un projecte de gestió natural e integral de l’aigua en un entorn, ja sigui una finca agrícola, un habitatge, una indústria o un nucli urbà indistintament.
A la part pràctica analitzarem el sistema de depuració actual de Can Masdeu i treballarem en una millora del mateix.
Impartit per Albert Torrents. Biòleg -  lagota.cat
Per formalitzar la inscripció envieu un mail a lagota@lagota.cat
Principals conceptes:
Gestió integral: les propostes van encaminades a treballar de forma conjunta i coordinada els diferents aspectes que intervenen en el cicle de l'aigua, com són:
o   Captacions: tipus, volum i valor ambiental de les captacions (pluvials, pous i mines superficials, pous profunds, xarxa pública, regants, etc.)
o   Emmagatzematge de l'aigua: segons el seu ús en funció de la qualitat. Estudi d'elements secundaris (emmagatzematges amb ús de piscines, zones enjardinades estètiques, dipòsits, funció estructural a l'edifici com pes estructural o generació de massa tèrmica, etc.)
o   Ús de l'aigua:
·       Depenent la qualitat necessària per a l'ús final, per exemple, no tota l'aigua utilitzada necessita tenir qualitat d'aigua potable: aigua de reg, aigua necessària per neteja i / o ompliment de les cisternes de wàters, etc.
·       Mesures de minimització de consum com sistemes de neteja més eficients, processos amb menor consum d'aigua o ús de productes més manejables.
·       Mesures d'optimització, com emprar l'aigua grisa a omplir cisternes de vàters.

o   Gestió de l'aigua residual per tipus de contaminants: Ajuntar aigües de molt diferent composició sol dificulta i encareix les solucions. Amb l'aigua grisa es pot fer tractaments econòmics i en origen, a part de poder servir per omplir cisternes o altres usos menors.
o   Tractament de l'aigua residual, bé en origen, bé fent pre-tractaments que facilitin la seva depuració en instal·lacions públiques o col · lectives. Part d'aquests (com la fossa sèptica) són fàcilment integrables a l'edifici on poden formar part de l'estructura del mateix. Altres tractaments permeten l'ús de tècniques extensives integrables a diversos nivells. Per exemple el tractament per llacunes pot integrar-se en la jardineria o sistemes de filtres de grava vegetats poden formar part de jardineres exteriors a l'edifici o de teulades vegetats que afavoreixen l'estalvi energètic en climes càlids.
o   Altres usos: En utilitzar sistemes que es basen en recursos naturals, aquests poden aprofitar posteriorment, recuperant no només la qualitat de l'aigua, sinó els nutrients i carboni captats. Exemples d'això és utilitzar la planta aquàtica per compost, encoixinat agrícola o farratge, ferti-irrigació de cultius com fruiters o de matèries primeres (per cistelleria, fusta, etc.) O integrant-lo amb sistemes d'aqüicultura.

Com arribar a Can Masdeu
La millor manera d’arribar a Can Masdeu és utilitzant el transport públic, i després caminar 10 minuts (consultar mapa a baix)
·     Amb metro: agafa la L3 (la verda) i baixa a la parada de Canyelles.
·     Amb autobus: el 47 surt de Plaça Catalunya i arriba al nostre barri, Canyelles, en 25 minuts. La parada més propera és la de la Ronda de la Guineueta Vella. També pots arribar des d’altres punts de Barcelona amb qualsevol autobus que et deixi a la Plaça Karl Marx. Si vols una perspectiva diferent pots agafar el 102 (va de Plaça Eivissa al Cementiri de Collserola) i baixar a la parada del Coll de la Ventosa per a arribar caminant de baixada fins a Can Masdeu.
·     Arribar caminant des del barri és un moment: 15 minuts des de la Biblioteca de Nou Barris i 20 minuts des de la Plaça Àngel Pestanya o l’Ateneu Popular de Nou Barris. Això si, cal pujar una mica….
·     Una opció esplèndida és arribar caminant des del nostre altre barri, la Serra de Collerola. En aquest cas hi ha innombrables camins que et portaran fins al cor de la Vall de Can Masdeu. El principal és la pista de terra que baixa pel Coll de la Ventosa des del Passeig dels Aigües, a l’alçada del pont de Can Rius. Ambdues opcions, i moltes altres, es poden fer també amb bicicleta .
·     Si vens motoritzat utilitza com a referència la sorollosa i espantosa Ronda de Dalt i les sortides 4 (Horta) o 3 (Guineueta), les quals et deixen molt a prop de la Plaça Karl Marx. Per sobre de la Clínica Staurus trobaràs la Carretera Alta de Roquetes (mira mapa a baix), on hauràs d’aparcar el vehicle. La pista que puja fins a casa està barrada al trànsit per mitjà d’una cadena que impedeix el pas als vehicles motoritzats al Parc de Collserola.

2 comentaris:

  1. Part pràctica: 26 de Maig (de 11:00 a 14:00 i de 16:00 a 19:00)

    Recordeu que encara queda la part pràctica del taller, on construirem una millora en el sistema actual de depuració de Can Masdeu. Veurem com construir unes rases d'infiltració: excavarem, impermeabilitzarem, introduirem graves i plantarem plantes acuàtiqes.

    ResponElimina
  2. Ja tenim les fotos del taller del cap de setmana passat. Podeu veure-les al perfil facebook de laGota:
    https://www.facebook.com/media/set/?set=a.463026677121650.1073741827.180684785355842&type=1

    ResponElimina